tudo_szofi

  “A tüdő páros, lebenyes szerv. Feladata a belélegzett oxigén véráramba juttatása és a vérben szállított szén-dioxid légkörbe juttatása a kilégzés által. A tüdő szimbolikus feladata, témaköre: a külvilággal való kapcsolat létrehozása és fenntartása; gázcsere; az én és a nem-én közötti kapcsolat; a bőr utáni második legfontosabb kapcsolatteremtő szerv; légzés = köldökzsinór az élethez, kapcsolat minden élőlénnyel, hiszen mindannyian ugyanazt a levegőt szívjuk. Mindezekből is látszik, hogy milyen fontos szervről van szó.”
Beszélgetőtársam ezúttal dr. Szofilkánics Sándor  tüdőgyógyász

tudo_egeszseges

A legfrissebb statisztikai adatok szerint az utóbbi években Magyarországon szinte a minimálisra csökkent az új tbc-fertőzöttek létszáma. Ez önmagában örömteli dolog, ugyanakkor mi a helyzet az egyre növekvő létszámú afrikai és egyéb bevándorlókkal?

A Magyarországon javuló tbc-s adatokkal párhuzamosan a környező országokban (Ukrajna, Románia) emelkedik az ugyanilyen fertőzöttek száma.


A mai magyar egészségügyi rendszer képes-e a határon vagy a határhoz legközelebbi megyékben kezelni a kialakult helyzetet?

 A Magyarországra érkező bevándorlók, illetve munkavállalók számára kötelező a tüdőszűrő vizsgálat is, ami a TBC-s betegek felfedezésének a leghatékonyabb módja, mivel a fertőzöttek gyakran a betegség előrehaladott stádiumában is panasz- és tünetmentesek.

Helytálló, hogy az asztma világszintű népbetegség?

Egyre emelkedik az asztmás betegek száma, de világszintű népbetegségnek nem nevezném.

Mi vezet a betegség kialakulásához?

A betegség gyakori családi halmozást mutat (főleg az allergiás formája), vagyis “örökölhető”, de gyakran egyéb kiváltó okai is vannak: vírusos fertőzések, gyakori hőmérsékletingadozások, dohányzás, vegyszerek, allergének, gyógyszerek mellékhatása. Több esetben nem is tudjuk a konkrét kiváltó okát.

Hogyan előzhető meg?

A felsorolt kiváltó okok elkerülése (amennyire ez lehetséges a mai világban), illetve a hajlamosító betegségek (szénanátha, orrmelléküreg-gyulladás és hörgőhurut) kezelése.

tudo_asztma
Az asztma mellett milyen egyéb légúti megbetegedések jellemzők ma Magyarországon?

A leggyakoribb légúti betegség a krónikus obstruktív tüdőbetegség (angol rövidítése a COPD), ami egyértelműen a dohányzás és a káros környezeti hatások “szüleménye” (a kevés kivétel csak megerősíti a szabályt). Ez a betegség magába foglalja a krónikus hörgőhurutot és a tüdőtágulatot is, kezelése komplikált és költséges.

Van, ami kifejezetten bizonyos korosztályokra jellemző?

Igen, az asztma gyakoribb gyermekkorban, legtöbben ki is növik, ahogy mondani szokás, a COPD pedig egyértelműen az idősebb kórosztály átka. Bizonyos autóimmun tüdőbetegségek ugyanakkor a fiatal felnőtteket és a középkorúakat sújtják gyakrabban.

Van-e észlelhető különbség a városok, megyeszékhelyek és a falvak között a megbetegedések tekintetében?

Nyilvánvalóan a nagyvárosok viszik a prímet, de az idő haladtával, az urbanizáció hatására ezek a különbségek csökkennek.

tudo_asztma

Hogyan lehet megelőzni a légúti betegségek kialakulását?

Természetesen a dohányzás elkerülése a legfontosabb tényező. A legjobb el se kezdeni, de a dohányzás abbahagyásával megállíthatjuk a hörgők és a tüdő további károsodását. Igen, sok dohányos megélte már az aggkort is, de a többségnek azért nincs ekkora szerencséje. Ráadásul ez az egyetlen olyan káros tényező, amit csak puszta akaraterővel el is lehet kerülni és nincs anyagi vonzata. Ha valakinek krónikus orrmelléküreg vagy torokgyulladása van, azt is fontos időben kezelni (szükség esetén megműteni is), mert ezek a gócok is gyakori alsólégúti betegségekhez vezetnek.

Hogyan lehet a tüdőt erősíteni?

Ha az ember sportol vagy fizikai munkát végez, ez ugyanúgy erősíti a légző izmokat is, mint bármilyen más izmot. Tehát egy egészséges tüdőt nem kell “erősíteni”, megbirkózik az a feladatával úgy is, csak ne ártsunk neki. Ugyanakkor a fent említett légúti betegségeknél, amikor korlátozva van a beteg terhelhetősége, szükségessé válhat a légzőtorna és fizikoterápia alkalmazása, amely megfelelő szakemberek illetve eszközök segítségével jelentős eredményekhez vezethet.