Több, mint sport

Szabolcsi Tamás vagyok, életmódtanácsadó és terapeuta, energiagyógyász, NLP-tréner.

A mozgásra, sportra ugyanúgy szükség van, mint például a megfelelő minőségű és mennyiségű napi folyadékbevitelre. A mozgás nem csupán erőnlétet, jobb kondíciót tud adni – hiszen képes magabiztosságot, önbizalmat és fejlődést is biztosítani annak, aki kitartó az adott sportban! Miután sokféle mozgásforma létezik és mindenki más és más, így az a legjobb megoldás, ha ki-ki önmaga tapasztalja meg és választja ki azt, amiben valóban örömét leli. A választásban szeretnék most segítséget nyújtani azzal, hogy kedves régi ismerősöm, Ács Zoltán bemutatja Önöknek az Eskrimát – ha kérdésük van a sporttal kapcsolatban, bátran kereshetik a cikk végén lévő elérhetőségeken akár őt, akár sporttársait. Mozgásra fel!

Eskrima
Az Eskrima (más néven: Kali, Arnis) a Fülöp-szigetekről származó önvédelmi rendszer, melyet a XXI. század leghatékonyabb eszközös és pusztakezes harcművészetének tartanak az egész világon. Ez a megállapítás azon alapul, hogy minden más önvédelmi rendszer csak pusztakezes technikákat tanít, illetve ritkán néhány technikát ütő-vágó szerszámok ellen. Ezzel szemben az Eskrima párhuzamosan tanítja a botharcot, késharcot és pusztakezes önvédelmet.

Egy valódi utcai támadásnál arra kell számítani, hogy késekkel és ütőszerszámokkal támadnak, vagy többen lesznek. Fegyverek ellen csak akkor tudunk hatékonyan védekezni, ha mi is értünk hozzájuk, illetve nagy testi fölény esetében is elengedhetetlen a hatékony védekezéshez, hogy bármilyen eszköz önvédelmi fegyverré váljon kezünkben. Továbbá az Eskrima harcművészeti és önvédelmi oldala mellett versenysport is, így az arra vállalkozók élesben is tesztelhetik a tanult technikákat.

Az Eskrima egyedülálló értékét több dolog adja:

 • Még ma is használatos utcai harcokban, hiszen a hazájában, a Fülöp-szigeteken gyakorlatilag nincsen közbiztonság.
 • A Dél-kelet ázsiai kommandósok kiképzési anyagának szerves része.
 • Párhuzamosan tanítja az önvédelmi fegyvereket és a pusztakezes technikákat.
 • Eszközös technikái nem tradicionálisak, hanem valódi harcban is működnek.
 • Reális, valóban működő technikákat és önvédelmi-harci stratégiákat tanít.
 • Bármilyen mindennapi eszközt megtanít önvédelemre felhasználni, pl. toll, cipő, táska, esernyő stb.
 • Kiváló rendszerének és oktatási módszertanának köszönhetően gyorsan elsajátítható, ráadásul testi képességektől függetlenül készít fel bárkit arra, hogy veszélyhelyzetben megvédje magát és szeretteit, ugyanakkor nem nevel agresszivitásra.

Az Eskrima három fő részből áll:

Ez magában foglalja az egy- és két bot, a marokbot használatát, az ütőfegyverek elleni pusztakezes önvédelmet, valamint a hétköznapi tárgyakkal (pl. toll, esernyő, táska, stb.) történő önvédelmet.
A kés-kés elleni, illetve döfő- és vágófegyverek elleni pusztakezes önvédelmet tartalmazza.

Utcai pusztakezes önvédelmi technikák rendszere. Tartalmazza a pusztakezes harcot, a megelőzés és elmenekülés technikáit és elveit, valamint taktikát és pszichológiát.

Az Eskrima egyszerre Önvédelem, Harcművészet és Küzdősport

ÖNVÉDELEM:
A Fülöp-szigetek nagy részén a mai napig híresen rossz a közbiztonság, a támadók óriási számbeli vagy testi fölényben is lehetnek, de nem ritkák a késeléses támadások sem. Az Eskrimának ilyen extrém veszélyes helyzetben kell helytállnia!

HARCMŰVÉSZET:
Az Eskrimában a gyakorló és az önfejlesztés, a stresszoldás, illetve az egészségmegőrzés áll a középpontban. Hangsúlyozzuk a veszélyes helyzetek elkerülését, de ha nincs más megoldás, akkor teljes tudásunkkal védjük meg magunkat és szeretteinket.

KÜZDŐSPORT:
Az Eskrima világszerte elterjedt versenysport is. A versenyek nagyon pörgősek, látványosak. A Magyar Válogatott – annak ellenére, hogy hazánkban még csak néhány éve elérhető ez a sport – már rangos nemzetközi eredményeket is fel tud mutatni: számos Európa bajnoki, és világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhetünk!

Az Eskrima az egyik legkiválóbb sportolási és önvédelmi lehetőség, hiszen fejleszti a test-tudatosságot, az idegrendszert, a motorikus mozgásokat. Mivel a tanmenetünk, a technikáink úgy vannak felépítve, hogy bármilyen korú, nemű, testalkatú személy képes legyen használni, ezért kisiskolás kortól (kb. 7 év) kezdve bármely korosztálynak bátran merjük ajánlani – akár 40, sőt 50 év felett is elkezdhető és komoly eredményeket lehet elérni benne. Dinamikus és nagyon jó hangulatú edzéseinken a páros gyakorlatokon van a hangsúly. Komplex, de könnyen elsajátítható tanmenet szerint haladunk, vagyis párhuzamosan tanulunk önvédelmi módszereket eszközökkel és pusztakézzel, gyakorlás közben pedig eredményesen oldódik a mindennapi stressz. Mindezek mellett nagyon odafigyelünk a biztonságos gyakorlásra is – az edzéseinken nem kell attól tartani, hogy kék-zöld foltokkal térnek haza a tanítványok. Kiváló mozgásfejlesztő hatása miatt általában akkor is biztonságosan és eredményesen lehet eskrimázni, ha valamilyen problémája van a gyakorlónak a gerincével, ízületeivel, térdével, stb. Sőt, a rendszeres Eskrima edzés hatására ezek a problémák is sokat javulhatnak!

Szervezetünk, az ESKRIMA HUNGARY (Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet, alapítva 2005) eddigi eredményei:

 • Elsőként szervezetünk hívott meg filippin Eskrima mestert, illetve Fülöp-szigeteki nagymestert hazánkba
 • Minden évben Fülöp-szigeteki mestereket és nagymestereket hívunk meg Magyarországra
 • Elsőként és egyedülállóként szervezetünk mesterei a Fülöp-szigeteken szereztek mester-diplomát
 • Tagjaink között számos magyar bajnok, Európa bajnok és világbajnok található
 • 2014-ben, elsőként Európában szervezetünk rendezte meg az Eskrima Világbajnokságot

Ács Zoltán vagyok, 37 éves, Nyíregyházán élek a feleségemmel. Végzettségem szerint informatika tanár lennék, de a tanári pályát közel egy évtizede elhagytam – jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozom. 2014-ben kezdtem Eskrimázni, eleinte csak hobbiként, később a nyíregyházi Eskrima iskola segédedzőjeként, majd a 2018-as Eskrima instruktori kinevezésemet követően Kisvárdán nyitottam Eskrima iskolát. Versenyeken eddig a legjobb eredményeimet a IX. Magyarországi Eskrima / Kali / Arnis Nyílt Bajnokságon szereztem: mind első érintéses botharcban, mind WEKAF Full-contact egy botos küzdelemben bronzérmes lettem.

Mit adott / ad Neked ez a tevékenység?

Egészségesebb életet, a mozgás örömét, a fejlődés élményét, valamint egy szuper baráti közösséget. 

Miben / hogyan / mennyit fejlődtél általa?

Magabiztosabb lettem, a mozgásom számomra is hihetetlen mértékben fejlődik napról-napra, és az egészségemre is kiváló hatással van. Az elmúlt pár évben már egy influenza járvány sem döntött le. 

Mit sikerült elérned a segítségével?

Sokkal többet, mint azt reméltem. 2014-ben, teljesen átlagos emberként kezdtem el az edzésekre járni, szoftverfejlesztőként dolgoztam – a mozgás, a sport nem volt az életem része akkoriban. Ehhez képest ma a kisvárdai Eskrima iskola vezetője, valamint a nyíregyházi Eskrima iskola segédedzője vagyok, számos gyerek- és felnőtt korú tanítvánnyal. Jelenleg a 2020-as Eskrima világbajnokságra, valamint a mestervizsgára készülök, amit az Eskrima hazájában, a Fülöp-szigeteken szeretnék teljesíteni…

Pedig eredetileg csak fogyni akartam picit, vagy legalábbis az elhízást megállítani.

Kinek tudod ajánlani akár csak kipróbálásra is?

Talán közhely, de tényleg mindenkinek. Az edzéseinket rengeteg különböző céllal keresik fel az emberek. Vannak, akik csak egy kicsit mozognának és közben tanulnának valami hasznosat is. Vannak olyanok, akik csak látták a videókban, filmekben az eskrima mozdulatainak szépségét vagy éppen a hatékonyságát és ez fogta meg őket, de még olyan is volt, aki botokkal a kezében szeretett volna küzdeni és itt találta meg a lehetőséget rá. Tanítványaink között vannak 6-7 évesek ugyanúgy, mint 58 évesek. Vannak 50 kg-os, vékony fiatal lányok ugyanúgy, mint 170 kg-os férfiak az edzésen. Tehát ha ők mind képesek rá, hogy eskrimázzanak, akkor tényleg bátran ajánlhatom mindenkinek.

Mennyire idő / pénzigényes tevékenység?

Az Eskrima edzéseken az önvédelmi technikák mellett az önfejlesztés az egyik leghangsúlyosabb elem. A tananyagunk, fokozatrendszerünk a tanítványok által könnyen követhető és mindenki a saját tempójában fejlődhet – így éppen csak annyira időigényes, amennyit rá tudsz szánni, bár azért heti 1-2 óra edzés ajánlott. Nyilvánvaló azonban, hogy aki több időt/energiát fordít a gyakorlásra, az gyorsabban is tud fejlődni.

Az edzéseink aránylag olcsónak mondhatóak és bár a hagyományos gyakorlásnak van némi eszközigénye is, ezek tartósak és pár ezer forintból beszerezhetőek. Az Eskrima versenysport része több védőfelszerelést és eszközt igényel, így ez már tízezrekben mérhető költségekkel jár, de ez egy opcionális lehetőség csak – a versenyzés nálunk egyáltalán nem kötelező.

Már gyerekkorodban is vonzott ez a terület vagy felnőttként nyitottál irányában?

Úgy gondolom, hogy szinte minden kisfiú szeretne menő ninja, karatés, kung-fu mester, páncélos lovag, vagy valami hasonló lenni – elég csak megnézni a farsangi jelmezeket. Gyerekként kipróbáltam a karatét és a kung-fut, de csak rövid ideig foglalkoztam velük. Felnőttként pedig egyáltalán nem is  gondoltam volna, hogy ilyen irányba nyitok valaha is.

 Volt-e családi ajánlás / ráhatás?

Említettem, hogy szoftverfejlesztőként dolgozom, így keveset mozgok napközben. Ennek azonban az első pár évben meglett a negatív hatása is – elég arra gondolnom, hogy 4 év alatt kb. 20 kg-ot szedtem fel és 2 emeletnyi lépcsőzés után már erősebben vettem a levegőt. Akkoriban 3-400 métert lefutnom már embert próbáló feladatnak tűnt, így egy idő után muszáj volt változtatni, amíg nem késő. Próbálkoztam futással, de az akkoriban még nem ment (fájt közben a lábam), a konditerem pedig hiába volt hasznos, engem nem kötött le.

Édesapám látott egy hirdetést 2014-ben, hogy Eskrima edzés indul Nyíregyházán, és némi unszolás után, hatalmas fenntartásokkal elkísértem a bemutatóra – egyrészt butaságnak tartottam, hogy majd botokkal hadonásszak, másrészt azt gondoltam, hogy biztos egy olyan bemutatót látok majd, ahol előre begyakorolt szuperlátványos, de a valóságtól teljesen elrugaszkodott elemek lesznek a középpontban. Nagyobbat nem is tévedhettem volna…

Hogyan fogadta a családod a hobbidat?

Szerencsés fickó vagyok, mert a feleségem türelmesen támogat mindenben, így az Eskrimában is. A legjobban talán édesapám örül annak, hogy végre sportolok valamit – főleg, hogy ő is jár az edzésekre, így ez nekünk kicsit amolyan apa-fia program is egyben. Édesanyám és a testvéreim is nagyon büszkék az eredményeimre.

Miben / mennyit segít Neked ez a tevékenység?

Amellett, hogy megváltoztatta a sporthoz, mozgáshoz való hozzáállásomat, az életmódomat, egy igazán jó közösséget is megismertem, és sok barátra tettem szert.

Mit / mennyit tanultál általa?

Tanítványként napról napra fejlődik a mozgásom, az ügyességem, ráadásul már sokkal reálisabban tudom értékelni az akciófilmekben látható harci jeleneteket is. 🙂

Instruktorként, edzőként pedig rengeteget tanulok az emberektől én magam is – ilyenkor főleg a kommunikációm, illetve a tanítási képességeim fejlődését érzem.

Hogyan találtál rá erre a területre?

Édesapám talált rá, én csak elkísértem egy bemutatóra, ami megtetszett és belekezdtem. Azóta sem bántam meg. 

Mi vonzott / vonz benne?

Tanítványként a sikerélmények, amit edzésről-edzésre át tudok élni, hiszen mindig tanulok valami újat, vagy épp magasabb szintre emelek egy korábbi tudást. Edzőként pedig a tanítványaim eredményei is rengeteg pozitív élményt jelentenek számomra – jó érzés látni, ahogy ők is fejlődnek edzésről-edzésre és ehhez én is hozzájárulhattam.

Elérhetőségek, információk:

Eskrima Kisvárda
web: www.eskrimakisvarda.hu
Facebook: www.facebook.com/EskrimaKisvarda
Edzéseket tartja:Ács Zoltán, Eskrima instruktor, magyar bajnoki bronzérmes
Tel.: +36 30 654 8283
E-mail: eskrimakisvarda@gmail.com

Eskrima Nyíregyháza
web: www.eskrimanyiregyhaza.hu
Facebook: www.facebook.com/EskrimaNyiregyhaza
Edzéseket tartja: Disznós Imre mester, 1. dan világbajnok
Tel.: +36 70 630 0277
E-mail: eskrimanyiregyhaza@gmail.com

Eskrima Hungary, országos
web: www.eskrimahungary.hu
Facebook: www.facebook.com/eskrimahungary.hu/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVw7ajmEsUv7PuJ_lYz_XDg

Kapcsolat:
Dankó Ferenc mester, 5. dan
magyarországi főinstruktor
Kelet-európai főinstruktor
2x Európa bajnok
7x világbajnok
Tel.: +36 70 459 0763
E-mail: hungarydocepares@gmail.com