A csakra szó szanszkrit eredetű, jelentése: “kerék” vagy “energiaörvény”. A csakrák leírása az indiai kultúrából származik, ott lótuszvirágnak is nevezik. A csakra forgása során egy szívó hatás jön létre, ez pedig energiát vonz.

Az emberi testre vonatkoztatva a csakrák azok a helyek, ahol intenzív energiaáramlás történik. A testen hét ponton található ilyen terület: a gyökércsakra a farkcsontnál, a szexcsakra a keresztcsontnál, a köldökcsakra a köldök körül, a szívcsakra a mellkas közepén, a torokcsakra a toroknál, a homlokcsakra a harmadik szemnél és a koronacsakra a koponya közepén.
Ez a hét hely, ahol a test leginkább felveszi a külvilág impulzusait, majd feldolgozza. Ha az energia szabadon áramlik a csakrákban, az ember egészséges, de ha valami miatt az energiaáramlás akadályoztatott, testi és lelki diszharmónia léphet fel. Például az elnyomott érzések a test bizonyos részein feszültségként vannak jelen, és azon a területen problémát okoznak, így a félelem a nyakban összegződik, és gombócot érezhetünk a torkunkban.

A csakrák jelzéseiből megtudhatjuk, zavarja-e valami egészséges egyensúlyunkat, megelőzhetjük a betegségek kialakulását, felismerhetjük gyenge pontjainkat, oldhatjuk a stresszt. Mindegyik csakrához társíthatók jellemzők, például feladatok, színek, illatok, betegségek. Ezek alapján vonhatjuk le következtetéseinket az adott csakra épségéről, majd befolyásolhatjuk annak működését.
Testünk hét fő energiaközponttal, azaz csakrával rendelkezik, amelyek a gerinc mentén találhatók. Ezek alulról fölfelé haladva a következők:

  1. gyökércsakra,
  2. hasi csakra, más néven: szexcsakra
  3. köldökcsakra,
  4. szívcsakra,
  5. torokcsakra,
  6. homlokcsakra,
  7. koronacsakra.

Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et.
Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát.

1. GYÖKÉRCSAKRA

1-MuladharaMuládhára csakra – Gyökérközpont
mula = gyökér ádhára = alap, talpazat

A farkcsont alsó végénél elhelyezkedő muládhára csakra az első az emberi csakrák sorában. Mantrája a LAM.
A muládhára csakra az állati és emberi tudat határa. A tudattalannal áll kapcsolatban, ahol előző életeink tapasztalatai és tettei tárolódnak. Ezért személyiségünk fejlődésének alapját képezi, és komoly befolyással van arra, hogy miként alakul sorsunk – a karma törvénye szerint.

A muládhára csakra pozitív tulajdonságai a vitalitás, az életerő, a fejlődés; negatív sajátosságai a lustaság, tunyaság, a szenvedélyesség és az önzés, énközpontúság. Ennek a csakrának Shiva az istensége, az „állatok ura” (Pashupati Maha deva), ez az alacsonyabb állati tulajdonságok legyőzését szemlélteti.

A muládhára csakra jelképe négylevelű lótusz. A négy levél az e csakrában gyökeredző belső funkciókat szimbolizálja: szellem (manasz), értelem (buddhi), tudat (csitta) és ego (ahamkára).

Ahol élet van, ott tudat is van, márpedig a tudat evolúcióra törekszik. A muládhára csakra jelképeit ezért az energia és a felfelé törekvés jellemzi. Színe a piros, ami a shakti színe. A shakti felébredést, mozgást, fejlődést, energiát jelent. A piros szín szimbolizálja a szunnyadó tudat ébredését, tevékeny éber tudattá serkenését.

A muládhára csakra másik szimbóluma a csúcsán álló háromszög. Ez kétfajta jelentést hordoz. Egyrészt egy tölcsért szemléltet, amely begyűjti és lefelé tereli a kozmikus energiát, másrészt a felfelé haladás velejáróját, a kiterjedést szimbolizálja. A háromszög alsó csúcsa a kiindulópont, ha úgy tetszik: a mag; felfelé törekvő szárai pedig tudatunk emberivé válását illusztrálják.

A muládhára csakra állata a hétormányú elefánt. Az elefánt a bölcsesség egyik jelképe. A hét ormány a föld hét kincsét (szaptadhatu) testesíti meg. A csakra őseleme a föld, létünk alapja és egyben „anyánk”, amely energiával és táplálékkal lát el bennünket.

A legalsó csakrát alap-, bázis-, csakrának is nevezik. Az anyagi világgal, a föld jelképével hozhazó összefüggésbe. A gyökércsakra a négyszirmú vörös lótuszvirága a gerinc alján, a végbélnyílás és a nemiszerv között lefelé bontja ki a szirmait, s benne szunnyad a Kundalini-energia. Finom enegiával látja el a test szilárd részeit (csontok, gerinc, fog, köröm, láb), a végbélnyílást, a vastagbelet, a prosztatát, a vért, a sejtépítést és a mellékvesét.
A hozzárendelt hormon az adrenalin és a noradrenalin. A csakrában fellépő zavart az említett testrészek betegsége jelzi: bélzavarok, vizelet-visszatartás hiánya, végbélpanasz, aranyér, a láb bénulásai, visszeres láb, gyenge csontozat, gyakori csonttörés, ápolás ellenére is rossz fogazat, bőrpanaszok. Pozitív kisurgárzása által életerősek, magabizotsak leszünk, úgy érezzük céljainkat el fogjuk érni, a földi élet szerves részének tekintjük magunkat, és rátalálunk a biztonságra.
A gyökércsakra zavarára utal, ha valaki tulságosan anyagi beállittotságú, mindent birtokolni akar, csak önnmaga javára cselekszik, vörösre izzik a méregtől és a dühtől túl agresszív vagy túl félénk.

Feladata: az alapok fenntartása
Kulcsfogalmai: nyugalom, biztonság
Testi vonatkozásai: láb, csontok, immunrendszer
Társítható betegségek: testsúlyproblémák, ízületi gyulladás
Szenvedélyek: alkohol, takarítási mánia
Színe: vörös
Szimbolikája: vörös négyzet
Kövei: rubin, ónix
Illatai: bazsalikom, szegfűszeg, gyömbér

Gyógyító kövek: achát, hematit, vörös jáspis, vörös korall, gránát, mookait, rubin

2. SZEXCSAKRA

2-SvadisthanaSzvádhishthána csakra – Altesti központ
szva = önvaló adhishthána = hely

A szvádhishthána csakra a keresztcsont alsó végénél helyezkedik el. Ennek a csakrának a mantrája a VAM.

A szvádhishthána csakra evolúciónk második lépcsőfokát jelképezi. A tudat fejlődése tiszta emberi tudattá a szvadhistána csakrában veszi kezdetét. A szvádhishthána csakra a tudatalatti, ahol az anyaméhbe jutásunktól, vagyis fogantatásunktól kezdve létünk minden tapasztalatát és benyomását magában rejti.

A karmáinkat ugyan a muládhára csakra tárolja, de aktivizálódásuk a szvádhisthánától indul. Az már csak rajtunk múlik, hogy ezeket az adottságokat jó vagy rossz célokra használjuk. A szvádhishthána csakra ébredése világosságot, tisztaságot hoz és kibontakoztatja a személyiségünket, de csak akkor, ha előtte megtisztítottuk a tudatunkat a negatív minőségektől, illetve tulajdonságoktól.
A csakrát jelképező lótusznak hat levele van, amelyek a leküzdendő rossz tulajdonságainkat képviselik, ezek: harag, gyűlölet, féltékenység, kegyetlenség, mohóság és önhittség, illetve gőg. E csakra további alacsonyrendű tulajdonságai, amelyek gátolják fejlődésünket: a tunyaság, a félelem, a kétkedés, a bosszúvágy, az irigység és a kapzsiság.

A szvádhishthána csakra állata a krokodil, amely a csakrában szunnyadó lustaságot, érzéketlenséget és veszélyt jelképezi. Szintén a leselkedő, rejtett veszélyekre utal a szvádhishthána őseleme, a víz. A víz lágy, szelíd, „engedékeny”, de ha elszabadul, ha kikerül az ellenőrzés alól, akkor irtóztató az ereje. Ugyanez a helyzet a szvádhishthána csakra energiájával. Ha negatív érzelmek emelkednek fel a tudatalattiból a tudatba, akkor ezek könnyen kibillenthetnek az egyensúlyunkból.

E csakra istenségei Brahmá, a teremtő és leánya, Szaraszvati, a bölcsesség és a művészet istennője. A szvádhishthána színe a narancs, akárcsak a tudat felemelkedését jelképező hajnalé. A narancssárga az aktivitás és a megtisztulás színe is, amely azokat a pozitív tulajdonságokat jelöli, amelyek ebben a csakrában kibontakozhatnak, ha már uraljuk a szvádhisthána csakrát. Ezek a pozitív tulajdonságok: az öröm, a bizalom, illetve bizakodás, az öntudatosság és a tetterő.

A második csakrát szakrális-, hasi-, nemi csakrának is mondják. A hasi csakra narancssárga lótuszvirága a nemi szervek, és a gyomor között bontja ki előrefelé nyíló hat szírmát. Finom energiával látja el a medence területét, az ivarszerveket, ivarmirigyeket, a prosztatát, a heréket, a spermát, a vesét, a hólyagot, a vért és az emésztőnedveket. A hozzárendelt hormon az ösztrogén és a tesztoszteron.
A csakrában fellépő zavarok a következő betegségeket okozzák: a bél megbetegedése, hólyagpanaszok, vesebetegség, meddőség, prosztata beteség, méh és petefészek panaszok, menstruációs zavarok. Pozitív kisugárzása által megszabadulhatunk a gyötrő érzéseinktől, nyitottak leszünk, érzelmeinket természetesnek vesszük, az élet szépségeire újra rácsodálkozunk, a szexualitást, mint teremtő erőt sikerült felhasználnunk, jól érezzük magunkat, kreativitásunk kibontakozik, kalandvágyunk növekszik, megtanuljuk élvezni az életet.
Az érzelmesség és az érzékiség csakrája ez.
A túlzott szexuális étvágy, vagy az ellenkezője, az elfolytás, az álmatlanság, a halálfélelem, a korlátoltság mind a hasi csakra zavaros működésére utal.

Feladata: vágyakozás, nemiség, nemzőképesség
Kulcsfogalmai: érzések, magánélet
Testi vonatkozásai: nemi szervek
Társítható betegségek: impotencia, frigiditás
Szenvedélyek: alkohol, falánkság, emberi kapcsolatokkal gondok
Színe: narancs
Szimbolikája: Hold
Kövei: borostyán, karneol
Illatai: ilang-ilang, gyömbér, szantál

Gyógyító kövek: gyöngy, narancsssárga holdkő, karneol, narancskalcit, tűzopál

3. KÖLDÖKCSAKRA

3-ManipuraManipura csakra – Köldökközpont
mani = ékszer pura = hely, város

A manipura csakra a köldök mögött, a napfonat (plexus solaris) tájékán helyezkedik el. Mantrája a RAM.

 

A manipura csakra elérése azt jelenti, hogy felülemelkedtünk, túlléptünk a svádhishthána csakra negatív tulajdonságain, s itt sok értékes kincsben részesülünk.

A manipurában tehetünk szert derűre, tisztaságra, önbizalomra, boldogságérzetre, magabiztosságra, bölcsességre, valamint a megismerés és a helyes döntéshozás képességére. A csakra színe a sárga, állata a tüzes kos, az őseleme a tűz. Ezért tűz- vagy napközpontnak is szokták nevezni. A tűzelem a testben testhőmérséklet formájában nyilvánul meg. A manipura csakra a szervezet energiaháztartását szabályozza. Szervi megfelelője a napfonat. A manipura csakra az életenergia központja.
Mágnesként vonzza a világegyetemből a pránát a testbe. Az emésztési tűz centrumaként az emésztőszervek működését is vezérli. Az erős, tevékeny manipura csakra megszilárdítja az egészséget. Ha az energia torlasz- és akadálymentesen, szabadon, tisztán áramolhat, a manipura csakra úgy működik, mint egy erőmű, amely folyamatosan ellátja a szervezetet életenergiával. Emellett kiegyensúlyozottságot, erőt, tettrekészséget ad.

A csakrában jelentkező blokádok ugyanakkor számos egészségügyi problémát (keringési rendellenességet, vérnyomás- ingadozást, cukorbetegséget) okozhatnak.

A manipura csakra másik jelképe a csúcsával lefelé néző háromszög. Az energia szétterjedését, a növekedést, a fejlődést szimbolizálja. A manipura lótuszvirágának tíz szirma van, amelyek a tíz pránát, életerőt jelképezik, melyek a szervezet valamennyi funkcióját és tápanyagellátását szabályozzák. A manipura csakra aktivizálása megszabadít a negatív energiáktól, tisztít és javítja az életerő minőségét.

A manipura csakra istensége Vishnu és Lakshmi. Vishnu Isten a kiteljesedett emberi tudatot jelképezi, amely már nem hordoz magában állati minőségeket. Lakshmi az isteni áldással kiteljesedő és virágzó anyagi- szellemi jólét istennője.

Ezt a harmadik csakrát solar-plexusnak, gyomor csakrának is említik. A gondolkodás képviselője, az érzelmek gömbje. A köldök felett két ujjnyira, előrefelé bontja ki a tíz szirmát. Finom enegiával látja el a derék és a hasüreg táját, emésztőrendszert, gyomrot, májat, epét, lépet, hasnyálmirigyet és a vegetatív idegrendszert. A hozzárendelt hormon az inzulin. A napfonaton át vesszük fel a nap energiáját, amely nem csak éteri testünket táplálja, hanem fzikai testünket is életerővel töti fel.
A csakrában fellépő zavarok a következő betegségeket okozhatják: májpanaszok, epehólyag betegség, cukorbetegség, gyomorfekély, enzimtermelés és emésztési zavarai. Pozitív kisugárzása által békés, harmonikus életünk lesz, seítségével érzéseinket elfogadjuk és felhasználjuk önmagunk megvalósításához az alsó két csakra kreativ energiáit tudatosan irányítjuk és felhasználjuk, a fentebbi csakrák szellemi gazdagságát pedig lehozzuk az anyagi világba. Ezt a csakrát általában a személyiség kifejezőjének mondják.
Ha az idegrenszerbe nem tudjuk helyesen feldolgozni az élettapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, a gyomorcsakrában zavarok lépnek fel. Ennek következtében elvesztjük életkedvünket, erőnket, kiegyensúlyozottságunkat, figyelmünket. Ha túlságosan ragaszkodunk a siker hajszolásához, örök elégedetlenség fog kisérni utunkon, érzelmeink elfolytása pedig váratlan érzelmi kitörésekkel járhat.

Feladata: akarat és erő
Kulcsfogalmai: hatalom, ésszerű gondolkodás, önkontroll, nevetés
Testi vonatkozásai: emésztőrendszer, máj, lép, hasnyálmirigy
Társítható betegségek: fekélyek, cukorbaj, köszvény
Szenvedélyek: evési kényszer, kávé, tisztaságmánia
Színe: sárga
Szimbolikája: felfelé mutató sárga háromszög
Kövei: tigrisszem, citrin
Illatai: bergamott, levendula, citrom

Gyógyító kövek: borostyán, citrin, tigrisszem, nemes topáz, sárga kalcit.

4. SZÍVCSAKRA

4-AnahataAnáhata csakra – Szívközpont
anáhata náda = végtelen hang

Az anáhata csakra a mellkas közepén, a szív közelében helyezkedik el. A csakra mantrája a JAM. Az anáhata csakra színe a világoskék, az égbolt színe, őseleme pedig a levegő, amely a tágasságot, a kiterjedést, a szabadságot szimbolizálja. Ez azt jelenti, hogy ebben a csakrában tudatunk kiterjedhet a végtelenbe.

Az anáhata csakra az Isteni Énnek, Önvalónak (Átma) lakhelye. Lótuszának tizenkét szirma a szív isteni tulajdonságait jelképezi: boldogság, béke, harmónia, szeretet, megértés, együttérzés, világosság, tisztaság, egység, könyörületesség, jószívűség és a megbocsátás. A csakra ugyanakkor az érzések és érzelmek központja is. Szimbólumképében csillagszerűen egymásba kapcsolódó két háromszöget találunk, az egyiknek a csúcsa lefelé néz, a másiké felfelé.
Amikor az anáhata csakra energiája felfelé áramlik, a spirituális tudat irányába, akkor érzéseink a bhakti, a tiszta isteni szeretet és odaadás formájában nyilvánulnak meg. Ha viszont tudatunk a világi szenvedélyek szférájába süllyed, akkor érzelmeink megzavarodnak és összekuszálódnak, s mohóság, féltékenység, szomorúság és kétségbeesés vesz erőt rajtunk.

Az anáhata a költészet székhelye. Aki erre a csakrára összpontosít, az fejlesztheti írói vagy költői vénáját, kibontakoztathatja tehetségét. Egy másik erő, amely szintén ebből a csakrából indul ki, a szankalpa shakti (kívánságok beteljesítő ereje). Ha szeretnénk, hogy valóra váljon az óhajunk, összpontosítsunk rá a szívünkben. Minél tisztább az anáhata csakránk, annál gyorsabban teljesülnek a kívánságaink.

Az anáhata csakra állatszimbóluma az antilop, amely körültekintésre és éberségre int bennünket. E csakra istensége Shiva és Párvati, akik a szívközpontban összetalálkozó és harmonikusan együttműködő tudatot és természetet személyesítik meg.

A negyedik a szív csakrája lényeges szerepet játszik csakra tanban. Szimbóluma a hatágú csillag: alsó és felső csakrák háromszögeinek összeolvadást jelképezi. A szív csakrával átléptünk a lélek birodalmába. Színe zöld és rózsaszín tizenkét szirmú lótuszvirága a mellkas közepén előrefelé bontja ki szirmait. Finom energiával látja el a szív tájékát, mellkast, tüdő alsó részét, hát felső részét, vállat, bőrt, kezet és a vérkeringési rendszert.
Hozzátartozik a nyirokrendszert szabályozó és immunrendzsert erősítő csecsemőmirigy. E csakra zavarai esetén szívritmus zavar, szívpanasz, tüdőbetegségek, vállízületi panasz, vérkeringési zavarok, immungyengeség léphet fel. Pozitív kisugárzása által a szívünk az önzetlen szeretet adomáynozója lesz. Nagylelkűek, önzetlenek, kedvesek jószívűek leszünk, meleg boldogságot sugárzunk. Zöld rezgéshullámaink együttérző, gyógyító, harmonizáó tulajdonságainkat jelképezik.
Szív csakránk diszharmónikus működésére utal, ha szívtelnek, érzéketlenek vagyunk, nem tudjuk a szeretetet befogadni és átélni, csak saját akaratunkkal vagyunk elfoglalva. Ha csalódunk annyira belebetegszünk érzéseinkbe, hogy képtelnek leszünk szeretni bárkit is ezután, felborul bennünk az egyensúly, közönyösek és érdektelnek leszünk, néha depresszió és sírógörcs kerülget.

Feladata: szeretet
Kulcsfogalmai: gondoskodás, bizalom, megbocsátás, részvét
Testi vonatkozásai: szív, tüdő- váll, kar, kéz
Társítható betegségek: magas vérnyomás, asztma, tüdőbetegségek
Szenvedélyek: cigaretta, kábítószer
Színe: zöld
Szimbolikája: Dávid csillag
Kövei: rózsakvarc, malachit
Illatai: rózsa, ilang-ilang, eukaliptusz

Gyógyító kövek: aventurin, krizopráz, smaragd, kunzit, korall, rózsakvarc, rubelit, rodonit, rodokrozit.

5. TOROKCSAKRA

5-VissudhaVishuddhi csakra – Torokközpont
visha = méreg, tisztátalanság shuddhi = tisztítás

A vishuddhi csakra a gégetájékán található. Mantrája a HAM, színe az ibolyakék. A vishuddhi csakrában elérjük az ötödik szintet, az ötödik elemet, az ákáshát (tér).

Ez a csakra a kiindulópontja az udána pránának, amelynek az az egyik funkciója, hogy a légzés során megtisztítsa a szervezetet a méreganyagoktól. A csakra elnevezése is innen származik. Nem csupán testi síkon fejt ki tisztító hatást, hanem segít a pszichét és az elmét is megtisztítani. Minden probléma, amelyet elfojtunk, minden kellemetlen élmény, amelyet az életünk folyamán „lenyeltünk”, továbbélnek a tudatalattinkban mindaddig, amíg egyszer szembe nem nézünk velük, mert csak így, bölcsen szembesülve tudjuk feldolgozni vagy megtisztítani őket.

A vishuddhi csakra istensége Brahmá, a teremtő, a tudat megtestesítője. Amikor a tudatunk a meditáció során feloldódik az ákáshában, elnyerjük a tudást és bölcsességet. Ennek szimbólumaként a vishuddhi csakra képében egy fehér elefánt áll és a holdat is megtaláljuk benne, ami itt az elme szimbóluma.

A vishuddhi csakra a határtalan boldogság és korlátlan szabadság érzését közvetíti, s képességeink is szabadon kibontakozhatnak rajta keresztül. Jó beszéd- és énekhang, szónoki tehetség, kiegyensúlyozott gondolat- és érzésvilág jellemzi lelki fejlődésünk eme szintjét.

A csakra ugyanakkor kellemetlenségeket is okozhat, ha még nem jutottunk el a fejlődésnek erre a szintjére. A csakrában keletkező blokádok félelemérzéshez, gátlásossághoz, szorongáshoz, bezártságérzethez, pajzsmirigy- és torokbántalmakhoz, nem szervi eredetű nyelési problémákhoz, beszédzavarokhoz, idegességhez, lámpalázhoz vezethetnek. A vishuddhi csakrát jelképező lótusznak tizenhat szirma van. Az egyik értelmezés szerint a levelek az ember által kifejleszthető tizenhat képességet („kla”-k) szimbolizálják.
A tizenhatos szám ugyanakkor a szanszkrit ábécé tizenhat hangzójával is összefüggésbe hozható, hiszen a vishuddhi csakra a hang központja. Itt fejleszthető ki a „vák siddhi”, vagyis az a különleges, rendkívüli képesség, hogy a kimondott szavak valósággá, illetve valóra váljanak.

A szellemi szféra kapujaként szolgál, a lét finomabb síkja felé vezető utat nyitja meg. A torok csakra tizenhat szirmú lótuszvirága a nyaki csigolyából indul ki s a gége alatt előrefelé bontja ki világoskék szirmait. Finom energiával látja el a kezet, nyakat, tarkót, állkapocs területét, fület, hangképző szerveket, gégét, légcsövet, hörgőt és a tüdő felső tájékát. A szervezet anyagcseréjét szabályozó pajzsmirigyre hat.
A csakrában fellépő zavart az említett testrészek betegsége jellemzi: gyakori torok, vagy mandulagyulladás, rekedtség, nyelési panaszok, pajzsmirigy bajok stb. aA torok csakra zavartalan működése esetén kreatitivtásunk, fantáziánk erős, és önkifejezésünk fejlett; figyelünk a belső hangunkra, őszinték vagyunk másokhoz, ki tudjuk mutatni gyengédségeinket, képesek vagyunk határozottan és helyesen dönteni. Függetlenségünk, szabadságunk fontossága érdekében nem hagyjuk, hogy mások véleménye befolyásoljon.
A torok csakra igen szoros kapcsolatban áll a tarkónál hátrafelé kinyúló mellékcsakrával. A torokcsakra zavarára utalnak az érzelmeink elfolytása miatt fellépő fizikai tünetek is (elszorult torok, dadogás). Ezért is fontos alsó csakráink egyensúlyát megtartani, hogy érzelmi biztonságunkra alapozva megteremthessük a test és szellem egyensúlyát.

Feladata: közlés és alkotás
Kulcsfogalmai: figyelem, érthető beszéd
Testi vonatkozásai: száj, pajzsmirigy, nyak
Társítható betegségek: torokfájás, nátha, merev nyak
Szenvedélyek: dohányzás, orrcsepp túlzott használata
Színe: kék
Szimbolikája: kék kör
Kövei: türkiz, akvamarin, kalcedon
Illatai: eukaliptusz, fenyő, borsmenta

Gyógyító kövek: akvamarin, kalcedon, krizokolla, opál, türkiz, lápis lazuli.

6. HOMLOKCSAKRA

6-AjnaÁgjá csakra – Szemöldökközpont
ágjá = parancs vagy tudás

Az ágjá csakra a homlok közepén, a két szemöldök között található, ezért „harmadik szem”-nek vagy „szemöldökközpontnak” is szokták nevezni. Ez a csakra a világosság, illetve tisztánlátás (tudás, fény, tisztaság) és a bölcsesség központja. Határt képez az emberi és az isteni tudat között. Az ágjá csakrában fut össze a három fő energiapálya (nádi): az idá ( hold-nádi), a pingalá (nap-nádi) és a sushumná (központi nádi). Ha e pályák energiája az ágjá csakrában egyesülve még feljebb emelkedik, elérjük a szamádhit, a Legfelsőbb Tudatállapotot.

A csakrához tartozó mantra az OM, a teremtés őshangja. Eleme az anupada tattva ( az elme eleme). Az ágjá csakra Shiva lingam, a kreatív, a teremtő tudat megszemélyesítője. Ebben és ettől a csakrától kezdve nem találkozunk állatszimbólumokkal, mert ettől a szinttől már tisztán és kizárólag emberi és isteni tulajdonságok jellemzőek.

A csakrának tejfehér a színe, de ködszerűen füstös ányalatokkal, ami azt jelzi, hogy a tudatunk nagy részét megtisztítottuk, de az még nem teljesen tiszta. Az ágjá csakra lótuszvirágának két szirma van, annak jeléül, hogy a tudatnak ezen a szintjén „már csak ketten vannak”: az átma (Önvaló) és a paramátma (Isten). A csakra Istenségei az egy alakban egyesülve megjelenő Shiva és Shakti. Ez azt jelenti, hogy a tudat és a természet már egyesült ugyan az ágjá csakrában, de még nem olvadt össze tökéletes egységgé.

A csakra tulajdonságai az egység (ekatá), az üresség (shunja), a való (szat), a tudat (csitt) és a boldogság, az üdvvel teli boldogság (ánanda). Itt nyílik fel „a tudás szeme”, amelyen át meglátjuk az Önvalót, a valóságnak megfelelően, illetve az Önvaló valóságát. Ezért kapta az ágjá csakra a „harmadik szem” elnevezést. A „harmadik szem” a bölcsesség jelképe, egyben Shiva jelzője(„a háromszemű Shiva”).

Az ágjá csakra a „belső mester” lakhelye. Azt jelzi, hogy a bölcsesség és a tudás cselekvésben valósul meg, illetve tettekben nyilvánul meg, s utal arra, hogy az egocentrikus intellektus meghajolt a magasabb rendű erkölcsi belátás és a helyes ítélőképesség (vivéka) előtt. A csakrában jelentkező blokádok ugyanakkor ellenkező hatást válthatnak ki: csorbíthatják vagy tévútra terelhetik a mérlegelés és a döntéshozás képességét.

A hatodik csakra a belső tudás a harmadik szem csakrája a lét megismerését szolgálja. A szellemi réteg értlmet, megértést, szellemi szeretetet és tudást, bölcsességet, akaratot, szellemi célt old. Harmadik szem csakrjának indigókék lótuszvirága a két szemöldök között előrefelé bontja ki kilencvenhat szirmát. Finom energiával látja el az arcot szemet, orrjáratokat, melléküreget, fület, központi idegrenszert, és a kisagyat. Hat az agyalapi mirigy működésére.
E csakra zavarára utalnak a szembetegségek, látás, hallás panaszok, magas vérnyomás, melléküreg és fülgyulladás ez a csakra összeköt a természetfeletti világgal, segít az elmélyült gondolkodásban, gyors megértésben és a világ egységének felismerésében. Ha ez a csakránk fejlett felismerjük a valóságot, képesek leszünk az érzékszerveinkkel felfoghatatalan jeleket érzékelni és tudatunkba beépíteni. Ez az akarat és tisztánlátás lakhelye. Felfedezzük az íratlan és természetfölötti törvényeket, belső látásunk új világokba vezet.
Ha disszharmónikusan működik előfordul, hogy az illető csak azt látja amit a két szeme közvetít, és csak a racionális úton bebizonyítandó igazságokat ismeri el. E csakra zavarát mutatja a feledékenység, gondolkodásban és a megértésben fellépő zavarok is.

Feladata: látás, ösztönös megérzés
Kulcsfogalmai: tisztán látás, tudatosság, szellemi erő
Testi vonatkozásai: agy, idegrendszer, szem, fül
Társítható betegségek: vakság, gyenge látás, fejfájás
Szenvedélyek: kábítószer
Színe: ibolya
Szimbolikája: ibolyakék piramis
Kövei: ametiszt, zafír
Illatai: levendula, jázmin

Gyógyító kövek: azurit, lápis lazili, szodalit, cirkon, zafír, ametiszt.

7. KORONACSAKRA

7-SahasraraSzahaszrára csakra – Fejtetőközpont
szahaszrára = ezernyi, végtelen

A szahaszrára csakra a fejtetőn található. Az „ezerszirmú lótusz”, a „Brahmarandhra” (Istenhez vezető kapu) vagy a „milliónyi sugár központja” elnevezéssel is szokták illetni, mert fénye a napsugárzáshoz hasonlítható. A Nap fényével semmilyen fényforrás nem vetekedhet, mint ahogy minden más csakra energiáját és kisugárzását elhalványítja a szahaszrára csakra ragyogása.

A szahaszrára csakrában fontos erő lakozik: a medhá shakti. Ez egy hormon, amely az agyi funkciókat, tehát az emlékezetet, az összpontosítást és a felfogóképességet befolyásolja.

A medhá shakti jógagyakorlatokkal aktivizálható és erősíthető. A szahaszrárának nincs semmilyen színe és tulajdonsága. Tiszta fénye minden színt és árnyalatot magában foglal. Az összes nádi energiája ebben a központban fut össze, mint ahogy a tengerbe is ezernyi folyó torkollik. Ez Shiva, a Legfelsőbb Önvaló székhelye. A szahaszrára csakra aktivizálásával elénk tárul az isteni ragyogás, és megnyilvánul a Legfelsőbb Tudat. Ahogy a felkelő nap elűzi az éjszaka sötétjét, úgy szűnik meg a tudatlanságunk a szahaszrára csakra felébredése nyomán.

Ez a csakra testesíti meg a jóga végső célját, azaz az önmegvalósítást és az Istenmegvalósítást. Aki eljut idáig, az megszabadul minden karmától és eléri a mokshát, vagyis megszabadul a születés és halál körforgásából. A jógi a meditáció során ebben a csakrában éri el a szamádhit, a Legfelsőbb Tudatállapotot. A szamádhi legmagasabb fokán, a nirvikalpa szamádhiban az elme végre tökéletes nyugalomra lel, s a jógi eléri a tudás alanyának, tárgyának és magának a tudásnak az egyesülését.

A szahaszrára csakrában ezerlevelűlótusz nyílik, a tudat tökéletes kiteljesedésének szimbólumaként. A csakra istensége a színtiszta, Legfelsőbb Tudat alakjában megnyilvánuló Shiva. Eleme az ádi tattva, a legfelsőbb spirituális tattva, mantrája pedig az ágjá csakrához hasonlóan az OM, vagyis az őshang.

A fejtető csakra az én képveselője, ezért korona csakrának is nevezik. Lótuszvirága a fejtető közepén bontja ki felfelé törekvő ibolyaszínű ezer szirmát. A legfelső mindet egyesítő csakra a nagyagyat, a koponyafedőt és a tobozmirigyet látja el finom energiával. A benne fellépő zavart migrén, magas vérnyomás és nagyagy betegség jelzi. A korona csakra akárcsak a Keter, a legbelső templom, melyben az egység, és az egyesülés titikait fedezzük fel, a magasabb énünkkel lépünk kapcsolatba.
Ebben a csakrában éljük át az isteni egységet, Isten közelségét, a világmindenség egységét. Amikor e csakránk teljesen megnyílik, ráeszmélünk a múlhatatlan valóság létezésére, eddigi ismereteink kibővülnek, rendeződnek, és tökéletesednek. Megértjük a dolgok felszíne alatt húzódó igazságokat, felismerjük a világ törvényeinek és jelenségeinek ok-okozati összefüggéseit. Harmónia uralkodik bennünk, megtalálhatjuk a tökéletes boldogságot. Alkotóerőnket a világ megszépítése és az emberek szívének megnyitása érdekében használjuk fel.
Már nem érzünk haragot, bosszút, nincsenek negatív gondolataink, mert az Istei fény ragyog bennünk, Isten részei vagyunk. Ha a koronacsakra zárt és energiája nem megfelelően áramlik, nem találjuk önmagunkat, életünk értelmét, nem tudjuk mi az igazi önzetlen szeretet.

Feladata: megértés
Kulcsfogalmai: általános szeretet, belső megismerés
Testi vonatkozásai: központi idegrendszer, izomzat, bőr
Társítható betegségek: depresszió, epilepszia
Szenvedélyek: öngyilkosság
Színe: szivárvány színei
Szimbolikája: Nap
Kövei: hegyikristály, gyémánt
Illatai: római kamilla, koriander, fahéj

Gyógyító kövek: szelenit, ametiszt, hegyikristály, citrin, ametrin.